A blogról

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium Könyvtárának blogja.

Válaszd meg a házi feladatod!

Könyvtárunk katalógusa

Fotóalbum

Hozzászólások

  • SZGyAKönyvtár: @Mezei Blanka: Kedves Blanka! Kérem, az konyvtar@szgya.hu címre írja meg, milyen könyvről van szó ... (2021.02.12. 09:25) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Mezei Blanka: Érdeklődnék, hogy ha esetleg véletlen nálam maradt volna egy, a kétezres évek elején kölcsönzött k... (2021.02.12. 09:12) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Penzkeresesaneten12: Internetes pénzkeresés - Weboldal építés / Cikk írás / YouTube, Instagram Marketing/Fordítás [Nem ... (2016.08.31. 19:54) Újra iskola!
  • Michelle Debreczeni: a megoldása ennek a totonak mi lenne? (2015.11.29. 10:38) Olvass velünk totó
  • h_zs: Gratulálunk innen a Veres Pálné Gimnáziumból. Különdíjasainkat szívesen látjuk egy napra a mi köny... (2013.05.06. 08:44) Megvannak a nyerteseink :)
  • Utolsó 20

Naptár

november 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

SZGYA Tudományos Kör XX.előadás

2025.10.29. 23:37 SZGyAKönyvtár

EGÉSZSÉGES ÉS FENNTARTHATÓ ÉLELMISZERFOGYASZTÁS 

- Mit mond a tudomány?

 

2025.október 13-án egy nagyon érdekes előadást tartott dr. Szakos Dávid, az Állatorvostudományi Egyetem kutatója az iskolánkban Egészséges és fenntartható élelmiszerfogyasztás – Mit mond a tudomány? címmel az élelmiszer fogyasztásról, az élelmiszer-pazarlásról az MTA Alumni program keretében.1761776478823-cc3275fa-fac4-40c5-84bb-2575231db750_1.jpg

 Őszintén szólva, először nem gondoltam, hogy ennyire le fog kötni, de végül nagyon tetszett, mert sok új dolgot tanultam, amiket eddig nem is tudtam. Ilyen volt az új élelmiszerek (alternatív fehérjék, mint a rovarok fogyasztása, a laboratóriumban előállított „műhús”) témaköre, amelyet a Föld lakosságának rohamos növekvése indokol. Hallhattunk, láthattunk adatokat a mezőgazdasági termelés gyökeres átalakulásáról, a gépesítés és a termésátlagok irdatlan növekedéséről.

Kaptunk információkat arról, hogy mennyi élelmiszer kerül kidobásra nap mint nap (becslések szerint évente 1 milliárd tonna, amelyből Magyarország 1,8 millió tonnával „veszi ki a részét”), és ennek legnagyobb hányadát a háztartások pazarlása jelenti. Ezzel nemcsak pénzt, hanem rengeteg energiát és vizet is elpazarolunk, hozzájárulunk az üvegházhatás erősödéséhez is. Ezért fontos, hogy ne pazaroljuk az ételt, és hogyan tudunk mi is tenni ez ellen a mindennapokban.  Az előadó nagyon közvetlen volt, és számunkra érthetően magyarázta el mindezek összefüggéseit. Beszélt a Dr.Kasza Gyulával közösen végzett kutatásaikról - a családok élelmiszerpazarlásáról, az általános iskolás korosztály étkezési szokásairól is.

 Tetszett, hogy gyakorlati tippeket is kaptunk, például hogyan lehet hulladéknaplót vezetni, hogy megtudjuk mi konkrétan mennyit pazarolunk, vagy hogy lehet okosabban vásárolni, hogy csak annyit vegyünk, amennyit tényleg elfogyasztunk, hogyan tároljuk az élelmiszereket úgy, hogy kevesebb kerüljön belőlük a szemétbe. Szó volt arról is, milyen egészséges ételeket érdemes választani, és hogyan lehet a maradékokat kreatívan felhasználni új ételekhez.

Nagyon tetszett az is, hogy az előadás nem csak „okoskodás” volt, hanem tényleg elgondolkodtató. Rájöttem, hogy apró dolgokkal is sokat tehetünk a környezetünkért. Jó érzés volt, hogy együtt tanulhattunk valami fontosat, és közben még jól is éreztem magam. Összességében szerintem ez az előadás nagyon hasznos és tanulságos volt, és remélem, lesz még hasonló a jövőben is.

Bara Vivien 10/A osztályos tanuló

1000015276.jpg 1000015290.jpg 1000015334.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szgyakonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr418981949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása