A blogról

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium Könyvtárának blogja.

Válaszd meg a házi feladatod!

Könyvtárunk katalógusa

Fotóalbum

Hozzászólások

  • SZGyAKönyvtár: @Mezei Blanka: Kedves Blanka! Kérem, az konyvtar@szgya.hu címre írja meg, milyen könyvről van szó ... (2021.02.12. 09:25) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Mezei Blanka: Érdeklődnék, hogy ha esetleg véletlen nálam maradt volna egy, a kétezres évek elején kölcsönzött k... (2021.02.12. 09:12) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Penzkeresesaneten12: Internetes pénzkeresés - Weboldal építés / Cikk írás / YouTube, Instagram Marketing/Fordítás [Nem ... (2016.08.31. 19:54) Újra iskola!
  • Michelle Debreczeni: a megoldása ennek a totonak mi lenne? (2015.11.29. 10:38) Olvass velünk totó
  • h_zs: Gratulálunk innen a Veres Pálné Gimnáziumból. Különdíjasainkat szívesen látjuk egy napra a mi köny... (2013.05.06. 08:44) Megvannak a nyerteseink :)
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

SZENT-GYÖRGYI TUDOMÁNYOS KÖR

2023.03.23. 10:41 SZGyAKönyvtár

 

A Szent-Györgyi Tudományos Kör 4. előadójaként Prof. Dr. Tőkési Károly fizikust, a debreceni Atommagkutató Intézet munkatársát köszönthettük iskolánkban 2023.február 23-án.

szgya_tk_tk_4.png

Tőkési professzor a diákok filmélményein keresztül (Agymenők, Back to Future, Szemfényvesztők, Jurassic Park, Csillagok háborúja) közelítette meg a tudomány, azon belül is a XXI. századi fizika világát. Közösen végiggondolták, mennyi minden megvalósult már, ami a filmek születésekor még a fantázia világának számított!

Először egy mai tudós képét vázolta fel az előadó a hallgatósággal közösen, összevetve a filmek és a valóság világát, majd arra világított rá, mi motiválja ma (is) a tudományos kutatásokat, mire használhatóak a tudományos eredmények és milyen kihívások előtt áll ma a fizika tudománya.

A fizika alapkérdése (ma is) – a világegyetem létrejötte, működésének megértése. Így az anyagkutatás, antianyag kutatás, az antianyag részecskék vizsgálata áll a XXI. századi kutatás egyik fókuszában. Az illusztrált képek segítségével betekinthettünk a vizsgálatok egyik központjába, a CERN világába is. S mire jó ennek kutatása? szólt - nem egyszer - a kérdés a hallgatóságnak. Itt az egyik válasz a NASA antianyag űrhajójának terve volt. De azt is megtudhattuk, hogy ezek a kutatások hozzásegíthetnek az időutazás kérdésének - elméletileg nem lehetetlen – megoldásához, hiszen olyan elméleti, tudományos publikáció született már arról, hogy néhány galaxisnyi energiával egy másodpercnyit lehetne utazni az időben. Ám ez még igencsak messze van az általunk elképzelt időutazástól.

img_20230223_133021.jpg

Az anyagtudományi kutatások – egyszerre törekszenek az új anyagok megismerésére és a „régről ismertek” tulajdonságainak pontosítására. Az elméleti fizika hívta fel a figyelmet arra, hogy még vannak olyan anyagi jellemzők, amelyek hiányoznak a tudástárunkból (pl. elektronok mozgása, szóródása).

Amíg a XX.századi fizika a mérések tudománya volt, addig a XXI.századi az elméleteké, a szimulációké. Ezek együtt, és más tudományterületekkel összekapcsolva vezethetnek oda, hogy a tudományos eredmények a mindennapi életünket megkönnyítő eszközökben testet öltenek. A mesterséges intelligencia már ott van a háztartásokban okostelefonok, robotporszívó, robot fűnyíró, önvezető járművek, parkoló automata rendszerek stb.formájában.

 Hallhattunk arról, hogy a jelenlegi számítógépeket hosszú távon felválthatják a kvantumfizikai kutatások eredményén alapuló számítógépek, a fúziós kutatások hozzásegíthetnek bennünket ahhoz, hogy „a Napot lehozzuk a Földre”, azaz a kimerülő energiaforrásokat pótolni tudjuk. Tudjuk, az anyagvizsgálatoknak köszönhetően az egyre pontosabbá váló eredmények segítenek a sugárterápiai kezelések egyre hatékonyabbá válásában, az egyre kisebb microrobotok az orvostudomány szolgálatába állítva egészségünk helyreállításában.

img_20230223_134628.jpg

Az előadás végén egy új tudományterületről is hallhattunk: az anyagi részecskék vizsgálata mellett attofizika (időbeli változások) vizsgálata is gyorsan fejlődő terület, amelyen új felfedezések is várhatóak – azaz a fizika tudománya várja a leendő kutatókat.

Tőkési professzor számtalan kérdéssel bombázta, provokálta a hallgatóságot (Valóban jártunk a Holdon?), így az előadást követően számos kérdést tettek fel a diákok, sőt a beszélgetés még szűkebb körben egy kávézás mellett is folytatódott Lőrincz János tanár úrral és a legérdeklődőbb diákokkal.

Köszönjük az MTA Alumni program támogatását!

 Akinek felkeltette az érdeklődését a beszámoló, itt tudja megtekinteni az előadást: https://www.youtube.com/watch?v=c_0mZeybS7M

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szgyakonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr1118063370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása