A blogról

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium Könyvtárának blogja.

Válaszd meg a házi feladatod!

Könyvtárunk katalógusa

Fotóalbum

Hozzászólások

  • SZGyAKönyvtár: @Mezei Blanka: Kedves Blanka! Kérem, az konyvtar@szgya.hu címre írja meg, milyen könyvről van szó ... (2021.02.12. 09:25) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Mezei Blanka: Érdeklődnék, hogy ha esetleg véletlen nálam maradt volna egy, a kétezres évek elején kölcsönzött k... (2021.02.12. 09:12) Szavalóverseny a könyvtárban
  • Penzkeresesaneten12: Internetes pénzkeresés - Weboldal építés / Cikk írás / YouTube, Instagram Marketing/Fordítás [Nem ... (2016.08.31. 19:54) Újra iskola!
  • Michelle Debreczeni: a megoldása ennek a totonak mi lenne? (2015.11.29. 10:38) Olvass velünk totó
  • h_zs: Gratulálunk innen a Veres Pálné Gimnáziumból. Különdíjasainkat szívesen látjuk egy napra a mi köny... (2013.05.06. 08:44) Megvannak a nyerteseink :)
  • Utolsó 20

Naptár

december 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Most be(le)szólhatsz!

2023.10.18. 22:00 SZGyAKönyvtár

Kedves Diákok!

A tavalyi tanévben lezajlott adomány vásár bevételét szeretnénk ifjúsági regények beszerzésére fordítani. Te melyik könyvet, könyveket ajánlanád?

Gyűjtsd össze a kiválasztott mű adatait és a könyvtárban található szavazólapot töltsd ki velük!

vagy 

küldd be ide kattintva. 

Egy űrlapon egy könyvet tudsz ajánlani, ha többet is szeretnél, annyiszor töltsd ki az űrlapot ahány javaslatod van.
Az általatok javasolt könyvekből fogunk egy csokorra valót beszerezni a könyvtár karácsonyfája alá!

A beküldési, leadási határidő 2023.december 1.!

   reading-2605540_1280.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A 2023/2024.tanév elkezdődött....

2023.10.18. 21:26 SZGyAKönyvtár

Olyan gyorsan eltelt a szeptember, hogy időnk se volt naptar.jpgbeszámolni az évkezdés izgalmairól. 

Új kollegát köszönthettünk a könyvtárban: Hegedűsné Szalai Médea könyvtári asszisztenst, akihez bátran fordulhattok kérdéseitekkel!

És mi történt a házunk táján? 

Készült az iskolatörténeti gyűjteményünkből egy különleges kiállítás a díszterembe - Szent-Györgyi Albert iskolai pályafutásáról, a hozzá kötődő iskolai hagyományainkról, amelyet már 13 osztály megtekintett, sőt egy-egy osztályvetélkedő is kapcsolódott mindegyik látogatáshoz.

Megszerveztük 18. alkalommal A népmese napját az iskolában, amelyben ismét több mint 100 mese hangzott el diákok, tanárok közvetítésében. A jótett helyében pedig járt a jutalom, a hamuban sült pogácsa és az emléklap :) A kicsiktől (3-4.évfolyam) képeket is kaptunk amelyből a könyvtár mesekapuja is elkészült. 

Októberben pedig már bekapcsolódtunk az Iskolai könyvtári világhónap nemzetközi könyvjelzőcsere programjába. 93 diákunk vállalta, hogy készít könyvjelzőt, a nemzetközi szervezők pedig portugál, litván és orosz iskolákkal kötöttek össze bennünket, akik várják a készülő csodás alkotásainkat! 
Hamarosan megmutatjuk őket, mielőtt postára adjuk a csomagokat!                                                                                        

 

 

Szólj hozzá!

SZGYA Tudományos Kör VI.előadás

2023.06.11. 20:56 SZGyAKönyvtár

Dr. Pokol Gergő egyetemi docens volt a Szent-Györgyi Tudományos kör előadója a kör tanévi záróelőadásán, 2023.április 20-án. pokol_gergo_plakat.pngElőadásában a magfúzió rejtelmeibe vezette be a fizika iránt érdeklődő diákokat, kollegákat.

terem.jpg ea.jpg

Ez alkalommal az előadón kívül más vendégeink is voltak: a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban tanító, egykori szent-györgyis kolleganőnket Surin Zsuzsát és diákjait is köszönthettük az érdeklődők között.
Korunk nagy kérdése, hogyan termeljünk egyre több villamos energiát? Bár törekszünk az energiatakarékosságra, de ezzel szemben egyre több elektronikus eszközt használunk, egyre nő az áramfogyasztásunk.  Elvárjuk, hogy rendelkezésre álljon az igényeinknek megfelelő mennyiségű üzemanyag, amely  legyen „tiszta” azaz használatával hosszú távon ne szennyezzük a környezetet, ne fokozzuk a klímaváltozást; legyen biztonságos azaz kerüljük el a katasztrófát okozó helyzeteket és legyen szabályozható, azaz akkor álljon rendelkezésre, amikor szükségünk van rá és mindenki számára legyen hozzáférhető.

Megfelelhet-e ennek a fúziós energiatermelés? Ezt a kérdést tette fel előadónk és járta körül az előadás első részében.
Elsőként a fúzión alapuló energiatermeléshez kapcsolódó alapfogalmakat vette sorra az előadó  maghasadás, magfúzió, plazma – amelyek meghatározzák a várható fúziós erőművek  energetikai paramétereit, a fejlesztések irányait. Megtudhattuk, melyik folyamathoz lehetséges könnyű, és melyikhez  nehéz atommaggal rendelkező anyagot felhasználni. A fizikai folyamatok (atommagok hasítása, egyesítése)  áttekintése során kiderült miért is kell kevesebb üzemanyag (deutérium, lítium)  egy fúziós működéshez és ebből következőleg milliószor kevesebb hulladék (hélium) is keletkezik egy ilyen folyamatban.

Ezek tisztázása után, a fúziós elven működő reaktorok működési módjáról, azok két típusairól a (Tokmak,  sztellarátor)  kaptunk fotókkal gazdagon illusztrált áttekintés. Bár ezen reaktorokban zajló folyamatok is rejthetnek veszélyeket, de láncreakció vagy radioktív anyag szivárgása mint a hagyományos atomerőművek legnagyobb problémái a fúziós működés során nem állnak fenn.

2_1.jpg 3_1.jpg 7.jpg

A fejlesztési irányokról is hallhattak a diákok: nemzetközi együttműködésben Franciaországba épül egy kísérleti erőmű, amely a 2020-as évek végén kezdheti meg a működését, illetve a távlati tervekben szerepel egy demonstrációs, már villamosenergiát termelő erőmű építése is a 2040-es, 2050-es évekre.

Az előadónk komoly felszereléssel érkezett, amellyel az előadást követően ködfénykisülést generált, így a bátrabb diákok „megtapogathatták” azaz mágnessel megmozgathatták a keletkezett plazmát is.
Nagy sikert aratott ez a lehetőség!img_20230420_140103.jpg
Pokol Gergő a téma iránti érdeklődőknek nyári programot is ajánlott, a középiskolások számára a Balaton parton, Keszthelyen szervezett nukleáris szaktábort.

Az előadás itt hallgatható meg.

Az előadás az MTA Alumni Program keretében valósult meg.

Szólj hozzá!

Szent-Györgyi Tudományos Kör V.előadás

2023.05.10. 22:04 SZGyAKönyvtár

Dr. Spránitz Péter a Richter Gedeon Zrt. kutatóvegyésze  volt a vendégünk 2023. március 30-án.spranitz_peter_1.png
Előadásából a kémia iránt érdeklődő diákok áttekintést kaphattak a továbbtanulási lehetőségekről : milyen egyetemeken, milyen szakokon lehet a kémiában elmélyülni,  végzés után milyen pályákon lehet elhelyezkedni,  és főképp, mivel is foglalkozik egy kutatóvegyész. 

Megismerhettük  milyen fejlesztési folyamat végére születik meg egy új gyógyszer. Lépésenként betekintést kaptunk a gyógyszerfejlesztésbe, így mindenki számára érthetővé vált, miért is tart évekig egy gyógyszer megszületése. Minden egyes lépése időigényes: az előkészület  - a betegség pontos megértését kívánja, majd a gyógyszerjelölt vegyületek keresése, tesztelése is több irányba folyhat, ezt követően  a kiválaszott vegyületek biztonságosságának megállapítása az emberi kipróbáláshoz és mindezek után következhetnek a klinikai vizsgálatok és azok tapasztalatainak visszacsatolása a végső változat elkészítéséhez.
Mindezek mellett egy kísérlet részesei is lehettünk, pontosabban egy vállalkozó kedvű diák az előadó utasításainak megfelelően vegyített oldatokat és két színtelen oldatból egy dinamikusan változó színű vegyület született. Megtudhattuk, hogyan lehet konjugációval egy olyan kémiai reakciót létrehozni, amelyben a koncentráció periodikusan ingadozik, azaz időszakaszonként más színeket mutat az oldat (színtelen, barna, kék).

img_20230330_142434.jpg img_20230330_140336.jpg


Az előadás végén az érdeklődők további javaslatokat kaptak a témában való elmélyüléshez, az Életünk a kémia című  youtube csatorna kisfilmjeit

Fotókapcsoló molekulák - https://www.youtube.com/watch?v=l-hkkmFAO-

 

Az előadó prezentációja itt , az előadás pedig itt tekinthető meg.

Szólj hozzá!

SZENT-GYÖRGYI TUDOMÁNYOS KÖR

2023.03.23. 10:41 SZGyAKönyvtár

 

A Szent-Györgyi Tudományos Kör 4. előadójaként Prof. Dr. Tőkési Károly fizikust, a debreceni Atommagkutató Intézet munkatársát köszönthettük iskolánkban 2023.február 23-án.

szgya_tk_tk_4.png

Tőkési professzor a diákok filmélményein keresztül (Agymenők, Back to Future, Szemfényvesztők, Jurassic Park, Csillagok háborúja) közelítette meg a tudomány, azon belül is a XXI. századi fizika világát. Közösen végiggondolták, mennyi minden megvalósult már, ami a filmek születésekor még a fantázia világának számított!

Először egy mai tudós képét vázolta fel az előadó a hallgatósággal közösen, összevetve a filmek és a valóság világát, majd arra világított rá, mi motiválja ma (is) a tudományos kutatásokat, mire használhatóak a tudományos eredmények és milyen kihívások előtt áll ma a fizika tudománya.

A fizika alapkérdése (ma is) – a világegyetem létrejötte, működésének megértése. Így az anyagkutatás, antianyag kutatás, az antianyag részecskék vizsgálata áll a XXI. századi kutatás egyik fókuszában. Az illusztrált képek segítségével betekinthettünk a vizsgálatok egyik központjába, a CERN világába is. S mire jó ennek kutatása? szólt - nem egyszer - a kérdés a hallgatóságnak. Itt az egyik válasz a NASA antianyag űrhajójának terve volt. De azt is megtudhattuk, hogy ezek a kutatások hozzásegíthetnek az időutazás kérdésének - elméletileg nem lehetetlen – megoldásához, hiszen olyan elméleti, tudományos publikáció született már arról, hogy néhány galaxisnyi energiával egy másodpercnyit lehetne utazni az időben. Ám ez még igencsak messze van az általunk elképzelt időutazástól.

img_20230223_133021.jpg

Az anyagtudományi kutatások – egyszerre törekszenek az új anyagok megismerésére és a „régről ismertek” tulajdonságainak pontosítására. Az elméleti fizika hívta fel a figyelmet arra, hogy még vannak olyan anyagi jellemzők, amelyek hiányoznak a tudástárunkból (pl. elektronok mozgása, szóródása).

Amíg a XX.századi fizika a mérések tudománya volt, addig a XXI.századi az elméleteké, a szimulációké. Ezek együtt, és más tudományterületekkel összekapcsolva vezethetnek oda, hogy a tudományos eredmények a mindennapi életünket megkönnyítő eszközökben testet öltenek. A mesterséges intelligencia már ott van a háztartásokban okostelefonok, robotporszívó, robot fűnyíró, önvezető járművek, parkoló automata rendszerek stb.formájában.

Szólj hozzá!

SZENT-GYÖRGYI TUDOMÁNYOS KÖR

2023.02.02. 23:21 SZGyAKönyvtár

Iskolánkban a 2022/2023-as tanévben - a könyvtár szervezésében - indult útjára a Szent-Györgyi Tudományos Kör. Névadónkhoz hűen, szeretnénk a tudomány világát közelebb hozni kis és nagy diákjainkhoz.   Ezért is csatlakoztunk az MTA ALUMNI programjához, amely célja, hogy hidat biztosítson a Magyar Tudományos Akadémia tudósai és a középiskolás korosztály között. Így a kör 3. előadásán egykori kisdiákunkat, Dr.Botfalvai Gábor paleontológust fogadhattuk, aki ma az ELTE Őslénytani tanszéke és a Természettudományi Múzeum munkatársa, az MTA X. Földtudományi Osztályának tagja.

12.png

Az előadásra 2023.január 26-án - a nagyszámú érdeklődő 7-12. évfolyamos diák miatt - az iskola Dísztermében került sor. Az előadót, a megjelent kollegákat, tanulókat Hedrich Andrea igazgatóhelyettes asszony köszöntötte.
A hallgatóság nagy érdeklődéssel várta a programot, hiszen olyan téma - az őslények világa - kutatóját hívtuk meg, amely kicsiket és nagyokat egyaránt érdekel. Az előadás természetesen tudományos szemszögből mutatta be, földtörténeti korokon keresztül a különböző őslények, dinoszaurusz fajok világát, ezzel bővítve a tanulók tényeken alapuló ismereteit. Az előadás diasora szemléletessé tette a kutatás folyamatát, a kutató terepi munkájának fázisait, módszereit. Botfalvai Gábor magával ragadó előadásmódja, lelkesedése bevonta a diákokat a tudományos kutatómunka világába. A jelenlévők rácsodálkoztak a magyarországi és a kárpát-medencei ősvilág gazdagságára, az iharkúti felfedezés körülményeire, a kutatás kezdeti körülményeire. Valamint arra is, milyen élményt és milyen további feldolgozó munkát jelent egy kutató számára egy ilyen felfedezés.

20230126_125958_2.jpg
Az előadást követően igazi beszélgetés alakult ki a diákokkal. Számtalan és sokféle kérdés merült fel a hallgatóságban a téma különböző területeivel kapcsolatban, amelyekre az előadó nagy türelemmel és kitartóan válaszolt. Arról is kaptak tájékoztatást a diákok, hogy a Természettudományi Múzeumban kiállítás keretében folytathatják az ismerkedést a magyar őslények világával. Biztosak vagyunk benne, hogy lesznek olyanok, akik ellátogatnak az Iharkút Parkba!

20230126_125733_2.jpg
Nagyszerű lehetőség volt az előadás diákjaink számra, hogy betekintést nyerhessenek egy speciális tudományterület kutatás módszereibe, a tudományos munka világába!

Szólj hozzá!

Iskolai szavalóverseny a könyvtárban

2022.02.10. 15:47 SZGyAKönyvtár

2022. február 10-én rendeztük meg iskolánkban az alsó tagozatosok számára immáron hagyománnyá vált szavalóversenyünket, amelynek helyszíne az iskolai könyvtár volt.

Nemes Nagy Ágnes századik születésnapjának tiszteletére idén az ő verseiből válogattak a gyerekek. Számos verse közül elhangzott többek között a Nyári rajz, a Lila fecske, a Szetyepotya Péter és az Ugróiskola is.

A háromtagú zsűri nehéz döntés előtt állt, de az eredmények megszülettek.

1. évfolyamon

I. helyezést ért el: Hopp Bertalan József (1.a)

II. helyezést ért el: Bihari Ada (1.b)

III. helyezést ért el: Tóth Emma Lilibell (1.b)

 

2. évfolyamon

I. helyezést ért el: Bacsi Petra (2.a)

II. helyezést ért el: Nagy Rebeka (2.b)

III. helyezést ért el: Gorócz-Tóth Emma (2.a)

273166977_734487304602226_4980791230356412838_n.jpg

Az induló 1-2. évfolyamosok.

3. évfolyamon

I. helyezést ért el: Ökrös Renáta (3.a)

II. helyezést ért el: Gyenge Mira (3.b)

III. helyezést ért el: Faur Csaba (3.a)

 

4. évfolyamon

I. helyezést ért el: Mile Szabolcs József (4.a)

II. helyezést ért el: Sándor Nia (4.b)

III. helyezést ért el: Dudás Lea (4.b)

273468627_3531001387126135_5708705440125102467_n.jpg

Az induló 3-4. évfolyamosok.

A helyezetteknek gratulálunk, az I. helyezést elért tanulóknak pedig továbbra is szurkolunk, hiszen ők a könyvjutalom mellett lehetőséget nyertek arra is, hogy iskolánkat képviseljék a IX. kerületi alsó tagozatosok szavalóversenyén.

Hajrá-hajrá!

 

Szólj hozzá!

Címkék: vers alsó tagozat szavalóverseny

Közösségi tér - a könyvtár (egyik) legfontosabb funkciója

2022.01.07. 11:44 SZGyAKönyvtár


Diákjaink és kollégáink előszeretettel látogatják az iskolai könyvtárat barátságos légköre, a tanuláshoz, olvasáshoz nyújtott lehetőségei miatt. Közösségek fejlődnek, gyakran évfolyamokon átívelő barátságok szövődnek könyvtárlátogatás közben. Rendszeres mini-tanulócsoportok alakulnak ki a gimisek között, akik adott időben gyűlnek össze közös leckeírásra vagy dolgozatra készülni. Alsóbb évfolyamosok előszeretettel használják a könyvtár tereit játékra, kötetlen beszélgetésre, olvasásra, kutatásra vagy épp regényírásra.


Célul tűztük ki a könyvtár közösségi tér-funkciójának fejlesztését, a tanulók számára az ott töltött idő kényelmesebbé tételét. Ehhez nagyban hozzájárulna egy szőnyeg és babzsákfotelek elhelyezése is amellett, hogy a plüssállatokkal kedvesebbé, otthonosabbá tehetjük a teret. A társasjátékok pedig közvetítőként használhatóak az otthon és az iskola, a tanulás és a játék között.

Gyűjtésbe kezdünk hát, tárgyi felajánlásaikat pedig szívesen fogadjuk.

További részletekért keressék a könyvtárosokat, Tóth Viktóriát és Arany-Nagy Zsuzsannát a konyvtar@suli.szgya.hu címen.
​​
plussoket_a_konyvtarnak.jpg plakat-tarsasjatekgyujtes.png

Szólj hozzá!

Címkék: gyűjtés társasjáték közösségi tér plüssállatok

BÚÉK!

2022.01.06. 11:21 SZGyAKönyvtár

Kedves Olvasóink,

mindenkinek sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

A téli szünet utáni napokban sem tétlenkedik a könyvtár. Rendületlenül zajlanak az alsós és felsős könyvtárhasználati órák, a könyvtár szépítése, fejlesztése, közösségi térré alakítása.

Olvasóink is szép számmal fordultak meg, visszahozták a szünetben elolvasott könyveiket és kölcsönöztek újakat.

A 2021-es évet egy Adventi Olvasónaptárral zártuk - rendhagyó módon, online formában.

Iskolánkból 4 tanuló rendületlenül "nyitogatta az ablakokat", oldotta meg nap nap után a feladatokat, amelyek nem kis utánajárást, olvasást, keresgélést igényeltek. Nekik köszönjük a részvételt!

Természetesen a jutalmazás sem maradt el, erre ma került sor. Annak érdekében, hogy a következő versenyhez és a félév hátralévő részéhez is megfelelő mennyiségű energiájuk legyen, a 4 résztvevő egy-egy tábla csokival lett gazdagabb. Hogy a vitaminpótlásról is gondoskodjunk, barackos Bocit választottunk.

img_20220106_085214.jpg

Gratulálunk Szilágyi Mírának (4.a), aki 24 feladatból 22-t megoldott és beküldött. Hajdu Ádám (5.a), Kocsik Milán (5.a) és Nagy-Alberti Noel (5.a) 20-21 helyes feladatmegolással nem maradt el Míra mögött.

Az új évben is várunk minden érdeklődőt a könyvtárba!

Szólj hozzá!

Címkék: vetélkedő advent olvasóverseny olvass velünk

süti beállítások módosítása